Co musisz wiedzieć o japońskim jedzeniu?
Kuchnia japońska, cieszy się coraz większą popularnością. W dużej mierze wynika to ze swego rodzaju fascynacji Europejczyków właśnie tymi rejonami. Azja zawsze była dla nas czymś egzotycznym.
Osoby, które jednak nie boją się próbowania nowych smaków, coraz chętniej sięgają po dania wchodzące w skład właśnie kuchni japońskiej. Czy jednak są one dla nas zdrowe? Na co koniecznie musimy zwrócić uwagę kiedy wybieramy restaurację japońską? Odpowiedzi na te pytania, znajdziecie państwo w naszym poniższym artykule.
Przede wszystkim – ryż
Jednym z najbardziej podstawowych składników, jeśli mowa o kuchni japońskiej, jest oczywiście ryż. Tym samym, mamy tutaj pierwszy argument, który przemawia za tym, że kuchnia japońska, może uchodzić za zdrową. Co więcej, nie tylko ryż wchodzi w skład jedzenia potraw kuchni japońskiej. To także różnego rodzaju świeże owoce i warzywa, ale też – o czym nie należy zapominać – ryby. A te jak powszechnie wiadomo, są bardzo zdrowe. Dlatego też, nie ma absolutnie żadnego fałszu w stwierdzeniu, które mówi, iż kuchnia japońska jest kuchnią zdrową. Nie bez przyczyny bowiem, Japończycy są uznawani za naród, który zdecydowanie zawyża średnią wieku życia człowieka. To jednak nie wszystko, co musimy wiedzieć na temat kuchni japońskiej.
Nowe smaki, ciekawe smaki
Kuchnia japońska jest powszechnie uważana za kuchnię egzotyczną i to też nie jest nic dziwnego. W dużej mierze, wynika to ze specyficznych składników, które wykorzystywane są do tworzenia potraw. Pasta wasabi, czy marynowany imbir lub też surimi – umówmy się, ale w Europie, nie są to składniki uznawane za powszechne w użyciu. Tym samym, nie ma się tez co dziwić, ze cena za dania kuchni japońskiej, w dobrych restauracjach, może być jednak nieco wyższa, aniżeli np. za tradycyjne jedzenie, charakterystyczne dla danego regionu. To jednak nie stanowi problemu. Europejczycy, zaś w szczególności Polacy, coraz częściej sięgają po sushi lub ramen. Nie ma się co dziwić – wszak jest to bardzo zdrowe, a jednocześnie bardzo smaczne jedzenie.
Osoby, które jednak nie boją się próbowania nowych smaków, coraz chętniej sięgają po dania wchodzące w skład właśnie kuchni japońskiej. Czy jednak są one dla nas zdrowe? Na co koniecznie musimy zwrócić uwagę kiedy wybieramy restaurację japońską? Odpowiedzi na te pytania, znajdziecie państwo w naszym poniższym artykule.
Przede wszystkim – ryż
Jednym z najbardziej podstawowych składników, jeśli mowa o kuchni japońskiej, jest oczywiście ryż. Tym samym, mamy tutaj pierwszy argument, który przemawia za tym, że kuchnia japońska, może uchodzić za zdrową. Co więcej, nie tylko ryż wchodzi w skład jedzenia potraw kuchni japońskiej. To także różnego rodzaju świeże owoce i warzywa, ale też – o czym nie należy zapominać – ryby. A te jak powszechnie wiadomo, są bardzo zdrowe. Dlatego też, nie ma absolutnie żadnego fałszu w stwierdzeniu, które mówi, iż kuchnia japońska jest kuchnią zdrową. Nie bez przyczyny bowiem, Japończycy są uznawani za naród, który zdecydowanie zawyża średnią wieku życia człowieka. To jednak nie wszystko, co musimy wiedzieć na temat kuchni japońskiej.
Nowe smaki, ciekawe smaki
Kuchnia japońska jest powszechnie uważana za kuchnię egzotyczną i to też nie jest nic dziwnego. W dużej mierze, wynika to ze specyficznych składników, które wykorzystywane są do tworzenia potraw. Pasta wasabi, czy marynowany imbir lub też surimi – umówmy się, ale w Europie, nie są to składniki uznawane za powszechne w użyciu. Tym samym, nie ma się tez co dziwić, ze cena za dania kuchni japońskiej, w dobrych restauracjach, może być jednak nieco wyższa, aniżeli np. za tradycyjne jedzenie, charakterystyczne dla danego regionu. To jednak nie stanowi problemu. Europejczycy, zaś w szczególności Polacy, coraz częściej sięgają po sushi lub ramen. Nie ma się co dziwić – wszak jest to bardzo zdrowe, a jednocześnie bardzo smaczne jedzenie.
powrót
Aktualności z regionu
-
Roman Polański gościem 11.Netia...
-
Wieniec pogrzebowy - jakie kwiaty...
-
Salvatore Vitale. Nieuchwytny...
-
Dietrich Helms. W poszukiwaniu...
-
NETIA OFF CAMERA: kto oceni...
-
\"Śmierć Stalina\" na...
-
\"Wieża. Jasny dzień\" -...
Przewodnik po małopolsce
-
Rezerwat przyrody Żebracze.
-
Rezerwat przyrody Żaki.
-
Rezerwat przyrody Złota Góra.
-
Rezerwat przyrody Zimny Dół.
-
Rezerwat przyrody...
-
Rezerwat przyrody Zamczysko nad Rabą.
-
Rezerwat przyrody Wysokie Skałki.
Wydarzenia
-
Gospel na Skałce
-
Alternatywny Festiwal 2018
-
André Rieu w Tauron Arena Kraków
-
Węgierska Wiosna Filmowa 2018
-
XX Małopolskie Dni Dziedzictwa...
-
Golec uOrkiestra: Jubileuszowa...
-
2. Festiwal Filmu Awangardowego Lava
Ciekawe miejsca
-
Hotel *** Perła Południa, Rytro w...
-
ZATORLAND - Parki Rozrywki
-
Krakowski Klub Kajakowy KOLNA. Kraków
-
Klasztor oo. Paulinów na Skałce
-
Krościenko nad Dunajcem
-
Bochnia - najstarsze miasto w...
-
Wielka Śnieżna- najgłębsza i...
