MARTYNA JAKUBOWICZ, Kraków, 24 kwietnia 2014, godz. 20:00


MARTYNA JAKUBOWICZ (ur.24.02.1955 r w Krakowie) - jedyna w swoim rodzaju piosenkarka, która od trzydziestu lat oczarowuje słuchaczy wszystkich pokoleń. Wymyka się wszelkim próbom muzycznego zaszufladkowania, oscylując pomiędzy folkiem, bluesem, jazzem i rockiem. Jest mistrzynią tworzenia nastroju. Koncerty zwyczajowo kończą się owacjami na stojąco, zaś publiczność nie chce pozwolić jej zejść ze sceny. Jej najbardziej znane przeboje to: "W domach z betonu nie ma wolnej miłości”, "Chcę ci dać trochę wiary w cud” (Kołysanka dla Misiaków), "Żagle tuż nad ziemią”.

Dyskografia:
- "Magillage” 1983
- "Bardzo groźna księżniczka” 1986
- "Wschodnia wioska” 1987
- "Patchwork” 1991
- "Total” (kompilacja) 1991
- "Kołysz mnie” (album koncertowy) 1992
- "Dziewczynka z pozytywką Edwarda” 1995
- "Skórka pomarańczy” 1998
- "Tylko Dylan” 2005
- "Te30te urodziny” 2008
- "Okruchy życia” 2010

Od początku swojej kariery występowała z wieloma znakomitymi muzykami jak: Ryśkiem Skibińskim (Kasa Chorych), Andrzejem Nowakiem (TSA), Janem Hnatowiczem, Rafałem Rękosiewiczem, Jerzym Piotrowskim (SBB), Aleksandrem Koreckim, Wojciechem Waglewskim (VooVoo), Mateuszem i Marcinem Pospieszalskimi, Jerzym Styczyńskim (Dżem).
W sferze tekstowej od samego początku współpracuje z Andrzejem Jakubowiczem.
Na wydanej w 2008 r. przez Agorę płycie "Te30te urodziny”, piosenki Martyny Jakubowicz wykonywali: Ewa Bem, Pogodno, Indios Bravos, Bracia, Lipali, Kasia Stankiewicz, Goya, Krzysztof Kiliański, Ela Adamiak, Soomood i Hurt.
Na swoim koncie ma aż jedenaście albumów, które znalazły uznanie nie tylko wśród szerokiej publiczności, ale również zostały docenione przez zagraniczną prasę (recenzje w "Rolling Stone” i "Guitar Player”) i krajową branżę muzyczną (nominacje do nagrody "Fryderyk” w 1995 i 2011 r).
W 2010 ukazała się jej ostatnia, jak do tej pory, płyta: "Okruchy Życia", która zebrała znakomite recenzje w prasie oraz została uhonorowana nominacją do nagrody "Fryderyk" w kategorii Album Roku Folk/Muzyka Świata.

Miejsce koncertu: Lizard King Ul. Św. Tomasza 11a
Otwarcie wejść: 19:00  Start: 20:00
Miejsca siedzące nienumerowane
Bilety:
przedsprzedaż 60zł, w dniu koncertu 70zł

Bilety do nabycia:
BILETY KOLEKCJONERSKIE:
Klub Pod Jaszczurami, Rynek Gł. 8
Klub Kwadrat, ul. Skarżyńskiego 1
Metal Shop, ul. Długa 17
Klub Dziekanat, ul. Pędzichów 23
Carton Shop, ul. Floriańska 36
Galeria Kazimierz ” stoisko TAKT 24″ (poziom 0)
Loch Ness Pub, ul. Warszawska 15
Klub Lizard King, ul. Św. Tomasza 11a
Bilety z systemu Ticketpro w sieci sklew: EMPIK, MEDIA MARKT, SATURN w całej Polsce.

Twoja Małopolska jest patronem medialnym tego wydarzenia



Galeria zdjęć




Dodaj komentarz
skomentuj


Brak komentarzy


powrót



Opublikowano przez: Twoja Małopolska
Data publikacji: 3 Kwietnia 2014

Podziel się